Hol a határ? Avagy az Amazonas margójára...

Írta Memi szerda, augusztus 28, 2019 Nincs hozzászólás

Mélységesen elítéljük azt a felelőtlen és meggondolatlan pusztítást, ami az Amazonas növény- és állatvilágával történik. Elszomorító az a tény, hogy az emberiség ingerküszöbét már csak egy ilyen nagyságrendű katasztrófa lépi át és nagyon várjuk, hogy végre megtörténjen az a nemzeteken és kultúrákon átívelő összefogás, aminek a segítségével visszafordíthatjuk mindazt, amivel folyamatosan élhetetlenné tesszük a bolygónkat.

Azt gondoljuk, hogy nem az a megoldás, hogy egy az emberi faj számára alkalmatlan bolygót hódítsunk meg és ebben lássuk az emberiség túlélését.
Nem véletlen, hogy a fajunk – és más élőlények is – a Földön fejlődött ki, alkalmazkodott az itteni körülményekhez és élt hosszú időn keresztül szimbiózisban a flórával és faunával.
Az a célunk, hogy ezt a bolygót rakjuk rendbe és végre felhagyjunk a mértéktelen kizsákmányolásával, ismét élhetővé varázsolva a soron következő generációk számára.

Javaslataink:

1. hagyjunk fel a mértéktelen túlfogyasztással az élet minden területén
A társadalom önmaga által gerjesztett torzulása, hogy folyamatosan a minél több annál jobb elv alapján élünk, de ez – ahogy most is látszik – már rövidtávon sem tartható folyamat. 

2. használjuk végre okosan az okos eszközeinket
Nemcsak környezetünk, hanem saját egészségünk érdekében is fontos a megvásárolt termékek összetevőinek értelmezése, amire tökéletes eszköz az okostelefon és az Internet. Mindannyian hosszú, boldog életre vágyunk, ám ez nehezen elérhető, amikor kívül-belül folyamatosan káros alapanyagokkal bombázzuk szervezetünket. Nem kérdőjelezzük meg a médiában (főleg a reklámokban) elhangzó állításokat és próbálunk meg tisztán látni, hanem csak ráhagyatkozunk az ott elhangzottakra.

3. gondolkodjuk logikusan 
Korunk egyik legkiemelkedőbb problémája a dezinformáció és pánikkeltés. Kutatók megállapították, hogy a folyamatosan szorongásban, stresszben tartott egyének a kiszolgáltatottság érzése miatt irányíthatóbbá válnak, könnyebben rávehetők a túlfogyasztásra és olyan dolgok birtoklás iránti vágyára, amit egy nyugodt, letisztult és átgondolt állapotban nem tennének. Gondoljuk végig alaposan az életünket. Valóban használunk minden minket körülvevő tárgyat és eszközt? Logikus dolog-e annyit enni, hogy utána rosszul legyünk és tablettákkal próbáljuk helyre billenteni szervezetünket? Valóban csak az tekinthető nyaralásnak, ha repülőre ülünk és több ezer km-rel messzebb egy nyugágyban pihenünk az árnyékban, amit a szűk környezetünkben is megtehetnénk az utazással járó stressz és több tonna fölöslegesen a légkörbe juttatott széndioxid nélkül? Sok-sok ilyen kérdés van kódolva a mindennapjainkban, amiknek akár már a töredékük átgondolásával és őszinte megválaszolásával értékesebb, hosszabb és hasznosabb életet élhetünk. 

Az Amazonas mentén eszkalálódott krízisre mi a következőkkel reagálunk:

1. ahogy eddig sem, ezt követően sem használunk fel pálmából kinyert alapanyagot a termékeinkhez

2. továbbra is olyan beszállítóktól vásárolunk, ahol állatkísérletek nem történtek és felelős gazdálkodásból származnak az alapanyagok

3. a magánéletben is teljes mértékben bojkottáljuk azon termékeket, amik tartalmazhatnak pálmából származó adalékot és ebben a tekintetben azokat a gyártókat is értjük, ahol nincs teljes pálmamentesség.

Ez ugyan csak egy csepp, de ha be van dugva a dugó, a kád is megtelik egyszer. 

Továbbra is buzdítunk mindenkit a tudatos életvitelre és arra, hogy csak olyan termékekkel vegyék  körül magukat, amik felelős, etikus elvek alapján készültek, elhivatottságból és nem pusztán anyagi haszontól vezérelve.
Saját akaratunkból az önkéntes egyszerűség életmód hívei vagyunk, így fentieken túl természetesen az életünk más területén (pl. közlekedés, háztartás, táplálkozás, önkéntesség, újrahasználat, stb.) is ezt a gondolkodást követjük.