Éjszakai arcápolás, avagy mi legyen az esti és a reggeli rutin?

Írta Memi hétfő, szeptember 03, 2018 Nincs hozzászólás
Love2Smile, környezet- és bőrbarát, natúr szappan, kozmetikum, vegán, vegyszermentes, természetes, tiszta, pálmaolajmentes, állatkísérletmentes, kézműves, prémium, magyar termék, érzékeny bőr, éjszakai, arcápolás, rutin, reggel, este,Arról már korábban is írtunk, hogy a bőrünk a legnagyobb szervünk és az elsődleges védelmi vonalunk és arról is, hogy melyek azok a főbűnök, amelyet a bőrápolás során elkövetünk.
Van azonban egy olyan testrészünk, ami egyben mindenképp különbözik minden más bőrfelületünktől, mert mindig, télen, nyáron, szélben, napsütésben szabadon van és közvetlenül is érik a környezeti hatások, ez pedig nem más, mint az arcunk. Különösen fontos tehát, hogy megfelelően ápoljuk, melynek egyik kulcsa a regenerálódás, amely éjszaka történik.

Hogyan ápoljuk a bőrünket ahhoz, hogy ne akadályozzuk ezt a folyamatot? A mindenféle újabb és újabb csodahatás ígéretével biztató reklám láttán azt mondanánk, leginkább sehogy! 
Na jó, ez így egy kicsit hasonlóan hatásvadász, de fontos, hogy éjszakára ne dunsztoljuk, hanem hagyjuk lélegezni az arcbőrünket, adjunk lehetőséget méregteleníteni és újjá (sz)épülni.

A bőrünk éjjel ugyanúgy regenerálódik és méregtelenít, mint a szervezetünk. Reggelre egy olajos, viaszos réteg keletkezik az arcbőrön (külső és belső hatásokra, pl. nyáron, vagy megterhelőbb étrend, dohányzás mellett ez látványosabb, erőteljesebb lehet), amely gyakorlatilag a méregtelenítés során kiválasztott felesleges anyagcseretermékek és szennyező anyagok, valamint izzadtság elegye.

Ezért nagyon fontos az arcápolásnál, hogy estére, ha csak teheted, ne kenj semmit a bőrödre,  hogy szabadon lélegezhessen és természetes módon tudjon működni az anyagcsere folyamata.

Mégis akkor mi legyen az esti (és a reggeli) rutin?

1. Sminkeltávolítás
Alapszabály, hogy semmilyen smink nem maradhat az arcon lefekvéskor, sőt célszerű azonnal eltávolítani a sminket, ahogy lehetséges. A smink eltávolításakor is kerüld az alkoholos, szintetikus anyagokat, mert szárítják és irritálhatják a bőrödet. Érdemes nem vízálló sminket használni, mert azokat könnyedén, akár szappanos vízzel is le tudod mosni. Apropó, ugye tudod, hogy a szappanos víz is micellás víz

2. Arctisztítás, elhalt bőrréteg eltávolítása
Ha már a sminkedet lemostad, ideje az arcodat is megtisztítani a szennyeződésektől, kosztól és izzadtságtól, erre kiválóan alkalmasak a tiszta, természetes, mindenféle káros anyagoktól mentes, természetes, natúr szappanok. Sőt, az ilyen szappanok segítenek eltávolítani az elhalt hámréteget, akár bőrradírozás nélkül is.
Ha szeretnél börradírozni is, akkor hetente maximum 1x elegendő ezt elvégezned, készíthetsz hozzá mindenféle ápoló finomságot, de ha ehhez nincs kedved, egy vékony, nedves cérnakesztyű is megteszi. Fontos, ha rozaceás (couperosis) az arcod, akkor mindenféle dörzsölés (törölközővel is) tilos!

3. Alvás
Kövesd Smith Jerrod (Sex és New York) példáját, és aludd szépre magad. Ha éjszakai bagoly vagy, arra azért ügyelj, hogy a szervezet legaktívabban éjfél és hajnali 4 között méregtelenít és egyéni igénytől függően legyen meg a minimum 7 óra alvás.

4. Reggeli arcmosás
Szinte az első és legfontosabb teendő reggel az alapos fogmosás (hiszen a szájban lévő nyálkahártyán keresztül is távoznak a méreganyagok) és az arcmosás. Ha szeles, nyirkos időben igényli az arcod, akkor töröld szárazra és kend be egy kis kakaóvajjal (amíg a reggeli további teendőidet végzed, be is tud szívódni), illetve ügyelj arra, hogy ilyenkor semmiképp ne használj vízalapú krémeket, mert az arcbőrödet így még jobban kifújja a szél.

5. Vízfogyasztás
Ne feledkezzünk el a vízfogyasztás fontosságáról sem, ami nem csak a bőrünk szárazságát és a ráncainkat enyhíti, de segít a méregtelenítésben is. Lefekvés előtt fél órával már ne terheld a szervezetedet nagyobb mennyiséggel, de ha az éjszaka közepén felébredsz és jól esik, nyugodtan igyál egy kis vizet.

Ajánljuk még - Kapcsolódó cikkek: