7+1 főbűn a bőröd ellen - tedd, vagy ne tedd?

Írta Memi csütörtök, február 08, 2018 Nincs hozzászólás
Love2Smile, környezet- és bőrbarát, natúr szappan, kozmetikum, vegán, vegyszermentes, természetes, tiszta, pálmaolajmentes, állatkísérletmentes, kézműves, prémium, magyar termék, bőrápolás, tévhit, tedd, ne tedd, megoldás,Bőrápolás címen rutinszerűen végzünk bizonyos tevékenységeket, mert azt hallottuk a tv-ben, hogy enélkül nem is lehet élni, mert a barátnőnk áradozik róla és mi sem akarunk kimaradni a "jóból", mert szeretnénk elnyomni az érzéseinket, elbújni, elkendőzni a "hibánkat", mert szeretnénk egy bizonyos életérzés megkapni, mert "jár" nekünk, mert igazán végig sem gondoljuk, hogy mire van szükségünk, vagy mire nincs...

1. Alapozó
Bármilyen minőségű is, eltömíti a pórusokat, ezáltal a bőrödnek nincs lehetősége lélegezni és a természetes (védő) funkcióit ellátni, ráadásul a nap még bele is tudja égetni a bőrbe. A pórus eltömődése pedig sokszor épp arra hat, amit szeretnél elfedni (pattanások, bőrhibák keletkezése).
Tipp:
- ha mindenáron muszáj (nem napi szinten), akkor a kisebbik rossz a korrektor, de azt is azonnal és gondosan mosd le, ha már nincs szükség a takargatásra
- mindig alaposan mosd le az arcodról az összes sminket, melyet kiválóan megtehetsz jó receptúrával összeállított natúr szappanos vízzel (merthogy a szappanos víz is micellás víz),
- arcmosás után (se) kend be az arcodat krémmel, mert a frissen megtisztított pórusokat eltömíti,
- kerüld a vízálló sminkeket, mert az eltávolításuk nagyon megterheli a bőrt.

2. Vízhiány
Inni, inni és még egy kicsit inni. Persze vizet. Sokszor a száraz bőr egészen egyszerűen csak dehidratált, mert nem iszol eleget. Különösen fontos erre odafigyelni akkor, ha nincs meleg évszak, ilyenkor elfelejtünk inni.
Tipp:
- igyál egy pohár vizet. Most!

3. Alváshiány
A bőr a legnagyobb felületi és kiválasztó szervünk, mely alvás közben regenerálódik és méregtelenít Ha kimaradt, vagy kevés volt az éjjeli pihenés, igyekezz úgy alakítani a programodat, hogy be tudd pótolni és általánossá tudd tenni a rendszerességet.
Tipp:
- éjszakára hagyd szabadon lélegezni a bőrödet, ne kenj rá semmit, mert megnehezíti az oxigén felvételét (a szöveti légzés fontos, mint a sejtlégzés). 

4. Élelmiszerek
Bizonyos élelmiszer típusok erőteljes bőrtüneteket okoznak azoknál akik érzékenyebbek rá, vagy átmenetileg telítődött a szervezetük (még akkor is, ha az emésztésben nem lehet észrevenni a problémát). Az egyik fő csoport a tejtermékek, amelyek sokszor felelősek ekcémás, pikkelysömörös tünetekért, de akár a szem alatti karikákat is erősítik. Bizonyos -már meglévő- bőrproblémák esetén különösen érdemes figyelni a bőr visszajelzését és akár átmenetileg kerülni, vagy elhagyni adott élelmiszereket.
Tipp:
- rozacea esetén kerülendő az alkohol, a túl csípős, a túl hideg/meleg, minden, ami hirtelen hőhatás miatt értágulatot okoz,
- pszoriázis, pikkelsömör esetén érdemes figyelni, hogy a kávé, tejtermékek, alkohol és tartósítószerek hatására erősödnek-e a tünetek,
- ekcéma, atópiás dermatitisz esetén érdemes figyelni a magas hisztamin tartalmú ételekre, valamint a tojás, a kávé, tejtermékek, alkohol és tartósítószerek hatására erősödnek-e a tünetek.

5. Szolárium, leégés
Természetes bőrszínünket számtalan tényező befolyásolja, kezdve az öröklött tulajdonságoktól, az elfogyasztott élelmiszereken át a környezeti hatásokig. Ügyeljünk arra, hogy természetes módon se égjen meg a bőrünk és a túlzott szoláriummal se terheljük, mert ezzel megakadályozzuk a bőr regenerálódó képességét, amivel végleges károsodást is okozhatunk.
Tipp:
- napsütéses időben használj kakaóvajat, ha kimész a szabadba, mert önmagában 6-8-as fényvédő faktorral rendelkezik (ez nem elegendő azonban, ha napozni mész, arra szükséges fizikai fényvédő is, de lehetőség szerint ne gyakran direkt napozz!),
- többféle bőrprobléma (pszoriázis, ekcéma) esetén érezhető jótékony hatása az otthoni arcszoláriumnak, ezek a készülékek jóval gyengébbek, mint a szalonok teljes testes szoláriumai, így heti 1-2 alkalommal maximum 5-10 percre jótékonyak lehetnek.

6. Pattanások, szemölcsök nem megfelelő kezelése
Az apróbb bőrhibákat számtalan külső és belső tényező okozza. Az otthoni "kezelés" csak arra terjedjen ki, hogy tisztán tartod és figyeled a bőrödet, van-e olyan befolyásoló tényező, ami erősíti. Minden más kezelést bízz szakemberre. Keress olyat, akinek fontos, hogy természetes megoldásokat alkalmazzon és komplex képet kapjon a bőröd állapotának okairól (étkezés, külső, belső hatások, stb.).
Tipp:
- került az alkoholos, szintetikus glicerines termékek, lemosók, tonikok használatát, mert szárítják a bőrt és épp arra késztetik (újabb és újabb faggyúréteg termelése) amitől szeretnél megszabadulni, ráadásul már azt is tudod, hogy a jó receptúrával összeállított natúr szappanos vízzel (merthogy a szappanos víz is micellás víz) is tökéletesen el tudod távolítani a sminket és a szennyeződéseket.

7. Szintetikus anyagok 
Az alkohol tartalmú készítmények, az SLS és származékai, a kőolaj, parfüm, a hozzáadott szintetikus glicerin, tartósítószerek és még a végtelenségig sorolhatnánk a káros szintetikus anyagokat, melyek nem csak kiszárítják a bőrt, vagy felesleges faggyútermelésre késztetik, de meg is bontják a bőr szerkezetét, mélyebbre jutva okoznak kárt és akár telítődnek is a szervezetben. Sok bőrprobléma már attól enyhül, vagy megszűnik, ha elhagyod ezeket az anyagokat.
Tipp:
- mindig olvasd el az összetevő listát, a természetes és a természetazonos, valamint a 100%-ban természetes összetevőkkel készült és a 100%-ban természetes összetevőkből álló nem ugyanazt jelenti,
- ne tisztálkodj olyannal és ne kenj semmi olyat magadra, amit nem ennél meg!

+1. Lelked állapota
A bőrbetegségek egyik leggyakoribb oka lelki eredetű és ezzel el is érkeztünk a Jolly Joker-hez. Mivel mindketten érintettek vagyunk bőrproblémában (pszoriázis és atópiás dermatitisz) nagyon fontosnak tartjuk a fenti -igazából apró és könnyen betartható- tippeket, praktikákat és néha-néha az ettől való eltérésben megnyilvánuló lázadást, DE elengedhetetlenül szükségét érezzük, hogy ennek a pontnak szenteljük magunkban a legtöbb időt, erőt, türelmet, mert ez az ok, amire megoldást KELL keresni, találni. Ezt nem lehet elkendőzni, mert újra és újra utat talál, követelve magunknak a belső figyelmet. 

Ezeket sem árt tudni:
- Óvatosan a bőrradírozással! Az arcbőrödnek elég, ha a felületét ápolod naponta, a felesleges dörzsöléstől érzékennyé válhat, néhány problémás bőrt (pl. rozacea, pikkelsömör) pedig egyenesen tilos radírozni, ráadásul a jól összeállított receptúrájú, természetes szappan képes segíteni az elhalt hámréteg eltávolítását.
- Szeles időben húzódik, szárazabb a bőr, ne használj víz alapú krémeket, mert a szél még jobban kiszárítja. Használj ilyenkor egy vékony réteg kakaóvajat, ápolja, védi a bőrödet és még minimális fényvédőt is tartalmaz önmagában is.

Ne feledd:
Érdemes figyelni a bőrünk jelzéseit, hogyan viselkedik évszakonként (pl. nyáron viaszosabb, télen, szeles időben, fűtési szezonban szárazabb), bizonyos ételek, italok fogyasztása után (pl. tejes kávé után barnább a szem alatti karika), vagy ha épp a szervezetünkben zajlanak változások.
A hatások összeadódnak, néha a legapróbb lesz az utolsó csepp a pohárban. A hibákat nem elfedni kell, hanem megkeresni az okokat, a saját -akár változó- bőrigényeidnek megfelelő rutint kialakítani, valamint ügyelj arra, hogy a smink ne a megoldásod legyen, hanem egy eszköz, amit körültekintően, megfontoltan és indokolt esetben használsz.

Nézz körül nálunk, válassz bőröd igénye szerint, ha pedig segítségre van szükséged keress minket.


Forrás: wikipédia, saját kutatások, Ilcsi, internet