Pálmapara

Írta Memi hétfő, augusztus 05, 2019 Nincs hozzászólás

Nagyon sok kérdés érkezik tőletek a termékeinkkel és alapanyagainkkal kapcsolatban, aminek azért is örülünk, mert így visszaigazolást kapunk arról, hogy egyre nagyobb az a tábor, akiknek nem mindegy, hogy mit használnak és mivel veszik körül magukat napi szinten. 

Ez több okból is egyre fontosabb, egyrészről nem mindegy, hogy a szervezetünkkel hogy bánunk, lehetőségeinkhez mérten mennyire óvjuk a káros anyagoktól, mérgektől. Köztudott, hogy a szervezetünk egy csodálatos, öngyógyító, alapvetően nagyon strapabíró rendszer, de természetesen hosszan és intenzíven tartó igénybevétel esetén adódhatnak problémák.

A másik, egyre fontosabbá váló ok a környezetünkkel, életterünkkel van összefüggésben. A folyamatosan gerjesztett túlfogyasztás és természetkárosítás mára olyan szintre emelkedett, hogy az eddig higgadtabb környezetkutatók is hevesen kongatják a vészharangot, amit még mindig hajlamosak sokan elbagatellizálni, illetve ahelyett, hogy tevékenyen lépnének fel Földünk ökoszisztémájának helyrebillentésében, komoly erőforrásokat fordítanak arra, hogy inkább új bolygót találjanak az emberiségnek.

De miért is fontos téma a pálmaolaj/pálmazsír használatának kerülése? Azért, mert ezen alapanyag használata a szervezetünknek sem egészséges, továbbá a környezetünket is kizsigereli, károsítja.

Akkor miért is terjed egyre jobban a használata? Azért, mert az előállítása olcsó, főleg az olyan országokból érkezőknek, ahol nincs, vagy csak nagyon laza az előállításával kapcsolatos szabályozás.

A következőkben dióhéjban körbejárjuk ennek az alapanyagnak a környezetre gyakorolt hatásait.

A pálmazsírt az olajpálma növény húsából sajtolják, népszerűsége abból fakad, hogy egyrészről magas a növény egységnyi termőterületre jutó hozama, másrészről főleg olyan országokban állítják elő, ahol kizsákmányolóan alacsony munkabéreket fizetnek a szektor dolgozóinak (gyakori a gyerekmunka és adósrabszolgák foglalkoztatása). Tovább árnyalja a képet, hogy ezekben a többnyire közép-ázsiai országokban elhanyagolható a kitermelést szabályozó jogi környezet. 

A termesztéshez először is meg kell tisztítani a termőterületet – őserdőirtás, aljnövényzet felégetése (üvegházhatást gerjesztő gázok, élőlények mészárlása, lakóhelyük megszűntetése). Ezt követően a magas terméshozam elérése érdekében a növényt olyan káros kemikáliákkal permetezik, amik a talajvízbe jutva tovább rongálják és teszik veszélyessé a környezetet. Végül amikor néhány év után a termőföld kimerül, felszámolják az ültetvényt, de a földben maradt olajpálma gyökerek olyan gátlóanyagot tartalmaznak, ami miatt évtizedekig nem tud regenerálódni a természet.

Egyetlen alapanyag miatt szisztematikusan elpusztítjuk a Föld tüdejének számító őserdőket, eltöröljük egy sor állatfaj természetes életterét és ítéljük kihalásra őket. Hagyjuk, hogy az ott élő embereket kizsákmányolják és életterüket megmérgezzék. Miért? A nemtörődömség és profithajhászás miatt. Ráadásul ez az alapanyag még csak nem is létszükséglet, könnyedén elhagyható, vagy helyettesíthető.

Mivel mi kiemelt fontosságúnak tartjuk a környezetvédelmet és a tudatosságot, már a Love2Smile márka indulásakor elhatároztuk, hogy a szintetikus és állati eredetű összetevők mellett a pálmazsírt/olajat is tiltólistára vesszük. Nemcsak a termékeinkben kerüljük többek között ezt az alapanyagot, hanem mindennapi életünkben is. Bevásárlás közben megéri azt a pár percet ráfordítani a termékek összetevőlistáira, főleg, hogy az alapanyagok értelmezéséhez a technikai háttér (okostelefonok, Internet) és tudástár is folyamatosan elérhető.