A természetazonos az természetes?

Írta Memi szombat, február 10, 2018 Nincs hozzászólás
Love2Smile, környezet- és bőrbarát, natúr szappan, kozmetikum, vegán, vegyszermentes, természetes, tiszta, pálmaolajmentes, állatkísérletmentes, kézműves, prémium, magyar termék, érzékeny bőrre, természetazonos,A kozmetikumokban három alapvető alapanyag típus található: a természetes, a természetazonos és a mesterséges.
A három jelzőből talán a mesterséges a legkönnyebben elhatárolható és beazonosítható első hallásra, azonban bármennyire is megtévesztően hasonló a hangzásuk, a természetes és a természetazonos semmiképp sem jelenti ugyanazt.

Mindhárom típusú alapanyag gyakori a kozmetikai iparban, sok esetben keverve (előfordul natúr- és bio kozmetikumok esetén is), átnevezve, új jelentéssel társítva, ami megnehezíti a választást.

Természetes
A természetes alapanyagok, illóolajok, aromák közvetlenül megtalálhatók a -jellemzően növényi- nyersanyagokban, ezekből vonják ki különféle eljárásokkal (lepárlás, fermentálás, desztilláció, stb.), melytől függően, típusonként eltérően, számtalan hatóanyagot tartalmaznak. Ezeknek az anyagoknak az előállítása különösen nagy odafigyelést, szakértelmet és tapasztalatot igényel (szüret és feldolgozás ideje, módja, feldolgozás előtt kell-e szárítani, vagy fermentálni, stb.), ráadásul a mennyisége függ külső környezeti hatástól (termés mennyisége, minősége, körülménye).
Mindebből logikusan következik, hogy sem természetes illóolajat, sem természetes aromát, vagy abból készült terméket nem lehet pár száz forintért előállítani, sem venni.

Természetazonos
A természetazonos anyagok nem természetesek, hanem kémiai, vegyi környezetben előállított anyagok, melyekkel megpróbálják leutánozni a természet felépítését és előállítani ugyanazt a vegyületet, hatást, vagy illatot.
Tehát, ugyan hasonlít a természetesre, mégsem az.
Az érzékszerveinket be tudják csapni ezek az anyagok, a szervezetünket nem.

Fontos, hogy mindig (élelmiszerek és kozmetikumok esetében is) olvassuk el az összetevő listát, kerüljük az ismeretlen eredetű, az összetevő lista nélküli termékeket, óvjuk a bőrünket természetes alapanyagokkal és csak megbízható forrásból vásároljunk.

Érdekesség:
Sok növénynek nem létezik természetes illóolaja, ilyen például az eper, az orgona, az ibolya, vagy a gyöngyvirág! 


Nézz körül nálunk és válassz a bőröd igény szerint a 100%-ban tiszta, természetes, vegán és bőrbarát tisztálkodási termékeinkből.



Forrás: sokszínűvidék, wikipédia, stahl