Gyógynövénytár: Homoktövis

Írta Memi hétfő, augusztus 05, 2019 Nincs hozzászólás

 A hazánkban is honos homoktövis az ezüstfafélék családjába tartozó növény, ami fénykedvelő, fagy- és szárazságtűrő. A talajjal kapcsolatban nem igényes, megél homoktalajon, rossz, száraz és sós talajon, vagy akár agyagos kőmálladékon is.

A 3-5 m magasra növő ágas-bogas cserje bogyós termése sárgás-narancsvöröses és savanyú, augusztus eleje és szeptember vége között érik.

Kiemelkedő az E-vitamin tartalma, továbbá a C-vitamin tartalma tízszerese a citromban találhatónak. Erős antioxidáns és antivirális hatású.

Külsőleg:
Vírusölő hatása miatt gyulladáscsökkentő, továbbá segít a szövetek regenerálódásában, esetleges hámsérülések gyógyulásában. Hatékonyan kezelhető vele az allergiás bőrreakció, fekélyek, ekcéma, pikkelysömör és a száraz bőr is. Csökkenti a narancsbőr, valamint a ráncok kialakulását. Halványítja az öregedési foltokat és támogatja a kötőszövetet, segít a bőr rugalmasságának megőrzésében.

Belsőleg:
Gyümölcsének fogyasztása védi és erősíti az immunrendszert és ideális megfázás ellen is. Zsíroldó hatása fokozza az anyagcserét, védi a májat és kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyre. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, így lassítja az érelmeszesedési folyamatok kialakulását.

Termékeink között a Love2Smile Cosmetics Homoktövis citromfű szappanban találjátok ezt a csodás növényi alapanyagot. Érdekesség, hogy a szappanunkban kizárólag a gyümölcs szárított husából és héjából készült darálékot használjuk, amit magyar bio gazdálkodásból vásárolunk.

Forrás: Maria Treben, Szabó György, Wikipedia