Gyógynövénytár: Diólevél

Írta Memi kedd, július 09, 2019 Nincs hozzászólás

 A diófát elsősorban a terméséért termesztették évszázadokon keresztül, de idővel a népi gyógyászatban megjelent a fa levelének felhasználása is.  A hazánkban is gyakorta előforduló növény a Balkán félszigetről származik. Jellegzetes levélzettel rendelkezik, előfordul, hogy akár 20 méter magasságúra is megnő.

Hatóanyagai közé tartoznak a tannin (csersav), ellagitannin, flavonoidok, monoglükozidok, fenolos savak, junglonszármazék, jellegzetes illatú illóolaj és C-vitamin (1% körüli mennyiségben). 

A leveleket zölden kell leszedni (még ne legyen barna foltos vagy megszáradt) és közvetlen napfénytől óvva kiszárítani. Erre általában a június-július hónapok a legmegfelelőbbek.

Elsősorban a megszárított levelekből elkészített főzetét használjuk, amit akár külsőleg, akár belsőleg is alkalmazhatunk.

Külsőleg:
Bőrproblémák esetén jól alkalmazható pattanásoknál, bőrkiütéseknél, körömgombánál, bőrgombánál, visszérsebnél és ekcémánál, kutatások igazolják, hogy hatékony izzadás csökkentő hatása is van a növénynek. Ülőfürdőnél alkalmazva feszessé, simává teszi a bőrt, gyulladáscsökkentő, immunerősítő hatású. Hajmosásnál csökkenti a hajhullást és a korpát, használják még megelőző jelleggel atka és fejtetű kezelésénél is. Borogatásként alkalmazva hatékony szemgyulladás és aranyérbántalmak ellen.

Belsőleg:
Hatóanyagainak köszönhetően vértisztító, serkenti a máj működését és a vérkeringést. Emésztést segítő hatása mellett gyomorerősítő, ideális hasmenés, gyomorhurut és emésztési problémák kezelésénél. Antiszeptikus, vírus- és baktériumölő. 

Számos – már ismert és igazolt - gyógyhatása mellett kutatások folynak asztma, reumás fájdalmak, csontritkulás és daganatok kapcsán is.

Kincseink között a Love2Smile Cosmetics Diólevél Csalán Szappanunkban található, ahol a diólevél csodálatos hatásait a csalánlevél, teafa- és levendula illóolajokkal erősítjük, bővítjük. Problémás bőr kezelése mellett ez a szappanunk is javasolt hajmosásra sampon kelyett.

Forrás: Maria Treben, Szabó György, Wikipedia