Mikrobiom, az új marketing fogás?

Írta Memi szerda, február 06, 2019 Nincs hozzászólás

 A mikrobiom az emberi testben élő mikroorganizmusok által alkotott természetes rendszer, mikrobák, vagyis apró, szemmel nem látható élőlények összessége, amelyek velünk, bennünk, rajtunk élnek. Táplálnak, védenek, valamint időnként kihasználnak minket, közös ökoszisztémát alkotva az emberi szervezettel. Az ide tartozó baktériumok, vírusok, gombák részt vesznek az emberi szervezet védelmében, nélkülözhetetlen anyagokat állítanak elő és megakadályozzák idegen mikroorganizmusok tartós megtelepedését.

Bár össztömegük elenyésző a testsúlyhoz képest, az emberi test több mint tízszer annyi mikrobiótát tartalmaz, mint emberi sejtet. Egyre több kutatás foglalkozik az egészségben és a betegségben betöltöttük szerepükkel, egyben hangsúlyozzák a jelenlegi elterjedt antibiotikum használat felülvizsgálatának fontosságát.

A ’90-es években ismerték fel általánosan, azóta egyfajta újonnan felfedezett „szerv”-ként tekintik, melynek döntő hatása van az emberi szervezet egészséges működésére, megértésükkel közelebb juthatnak különféle betegségek gyógyításában. A mikrobiomok létezése más környezetekben is megfigyelhető, például a talajban, tengervízi és édesvízi rendszerekben.

A mikrobiomot számos tényező befolyásolja a születés módjától kezdve a lakóhely, környezeti hatások, az étrend, illetve annak megváltozása (pl. diéta), a nemi hormonok, vagy az agyműködés, ráadásul gyorsan tud módosulni akár környezetváltozás, akár gyógyszeres kezelés hatására is
Kutatások megállapították, hogy a nyugati világ életmódja döntően befolyásolja a velünk együtt élő baktériumflóra összetételét, csökkenti annak sokszínűségét.

A világegyetem törvényszerűségei szabályozzák az emberi testben működő mikrobiomot is, ami azt jelenti, hogy az emberi egészség szempontjából alapvető szerepe van az elfogyasztott tápanyagoknak, azok mikrobiom által való feldolgozásának és az ebből rendelkezésre bocsájtott energiának.
A testben élő komplex ökoszisztéma minden ember egészségének az alapja, így a lehető legnagyobb épségben való megőrzéséhez, védő tevékenységének segítéséhez törekedni kell a tudatos életmódra, melynek része a táplálkozás, testápolás, állóképesség megőrzés és javítás (mozgás), illetve a környezetünk védelme.

Bőrápolásnál kerüljük az agresszív szintetikus és vegyi anyagokat, parabéneket, tartósítószereket, felületaktív anyagokat, kőolaj származékokat, parfümöt, stb., használjunk lehető legegyszerűbb, természetes összetevőkből álló termékeket és olyanokat, amelyekre valóban szükségünk van. Például szappannal remekül lehet sminket lemosni, hajat mosni, borotválkozni, mindenféle csodálatos, kíméletesen előállított olajat lehet fogyasztani, melyek bőrápolóként, testápoló helyett is kiválóan alkalmazhatók, illetve, ne gátoljuk a természetes hűtésünket az izzadást, hanem a bakteriális bomlás szagát semlegesítsük. Ennyire egyszerű és sokat segítünk ezzel a mikrobiomunknak is.

forrás: wikipédia, fotó: internet