Te is nyalogatod?

Írta Memi hétfő, február 18, 2019 Nincs hozzászólás

Az ajkak ápolása hűvös, szeles, hideg időben épp annyira fontos, mint a bőrünk védelme, odafigyelést igényel, mivel könnyebben kicserepesedik, repedezik. 

Különösen érzékennyé válhat ez a faggyúmirigyet nem tartalmazó vékony bőr, ha valaki -akár rossz szokásból- nyalogatja is. A nyalogatással két fő probléma is adódik, az egyik, hogy amíg épp a nedvesítés a cél, a nedvesség hatására még jobban ki tudja fújni a szél a felületet, ezáltal erősíti a kellemetlen tüneteket. A másik pedig, hogy az ajakra felvitt bármilyen anyagot (rúzs, ajakír) lenyaljuk, ami így bekerül a szervezetbe.

Sokféle ajakáplót lehet találni a piacon, a kőolaj származékoktól kezdve a természetes, natúr összetevőkig. Bizonyos szintetikus összetevők tünetileg kezelik a kiszáradt bőrt úgy, hogy az alsóbb rétegeiből vonják ki a vizet, vagyis átmenetieg jobbnak érezzük a helyzetet, azonban valóában csak a további vízvesztést és kiszáradást erősítik.
Vannak továbbá olyan vegyi összetevők is, melyek megbontják a bőr felső rétegét, ezáltal még kevésbé lesz ellenálló a bőr, még gyakrabban igényli a kenést, vagyis úgy érezheti a használó, hogy folyamatosan kenegetnie kell az ajkait, ám ezzel csak fokozza a felület érzékenységét.

Nagyon nem mindegy tehát, hogy mivel ápoljuk az ajkunkat, akárcsak a bőrünket.

Mi a megoldás? 
Az egyik legegyszerűbb megoldás, igyunk vizet, hiszen lehet, hogy a kiszáradást csak a dehidratáltság okozta. Ha ennél több kell, akkor mint oly sokszor, most is kiváló, természetes növényi zsíradékok állnak rendelkezésünkre a probléma kezelésére.

Erre figyelj az ajakápoló kiválasztásánál:

1. Kizárólag természetes (nem egyenlő a természetazonossal!) összetevőkből álljon, hiszen a nyalogatással gyakorlatilag megeszed. Semmilyen szintetikus, vegyi anyagot ne tartalmazzon (parfümöt és tartósítószert sem).

2. Tubusos (rudacska) legyen, hogy ne kelljen kézzel belenyúlni, hiszen nincs alkalom minden bekenés esetén kezet mosni, így nem higiénikus, ráadásul, ha valóban csak természetes összetevőket tartalmaz, akkor avasodhat, megromolhat, ha piszkos kézzel belenyúlsz.

3. Ne legyen benne kémiai, vagy hormonhatású fényvédő, legjobb, ha önmagában rendelkezik ilyen tulajdonsággal az alapanyag, vagy maximum fizikai fényvédő legyen benne.

Tökéletes megoldás a tiszta, természetes, önmagában SPF 8 fényvédő faktort tartalmazó, könnyen és higiénikusan kezelhető ajakápolónk. Mivel nincs benne semmilyen egyéb anyag (tartósító, állagjavító, stb.), ezért csak szeptembertől márciusig rendelhető.