Hisztamin érzékenység, avagy a rejtélyes bőrprobléma
![]() |
Cleanpng.com |
A hisztamin allergia (hisztaminózis) valójában nem is "igazi" allergia, még akkor sem, ha a tünetek nagyon hasonlítanak ahhoz, amikor az immunrendszer lép túlzott reakcióba. Hisztamin egyrészt a szervezetünkben is termelődik, de ételeink, italaink is tartalmazzák. Ha a szervezetbe bejutó, vagy felszabaduló hisztamint a bél nyálkahárytája által termelt DAO enzim nem tudja megfelelően lebontani, akkor különböző -allergiára hasonlító- tünetek jelentkeznek (pl. bőrpír, kiütés, fejfájás, felső légúti tünetek, puffadás, hasi görcs, hasmenés, hányás). Az enzim termelését bizonyos gyógyszerek is befolyásolják.
A leggyakoribb a magas hisztamin tartalmú ételekre adott reakció, amelyek jelentkezhetnek az étkezés után pár órával, vagy akár pár nappal később is. A hisztamin intolerancia vérvétellel kimutatható, ugyanakkor saját tapasztalatunk szerint érdemes figyelni az ételekre, italokra adott válaszát a szervezetünknek, mivel elérően reagálhatunk akár ugyanarra az ételcsoportra is (nálunk tiltólistás a tejtermék, tojás, nyers hagyma, hús- és ételkészítmények, tömény alkoholok, tartósítószerek, de kis mennyiségben jól toleráljuk a paradicsomot, gombát, hüvelyeseket, citrus leveket, kávét, sört, szójamentes étcsokoládét, fermentált zöldségeket).
Tippek, praktikák
Fontos, hogy a sebes, érzékeny, hámló bőrfelülelet ne kapargassuk, mert a sebeket könnyen felülfertőzzük ezzel és lassítjuk a gyógyulást.
Testápoláshoz, tisztálkodáshoz használjunk kímélő, vegyszermentes, természetes készítményeket, mosogatáshoz, takarításhoz pedig húzzunk gumikesztyűt.
Az egyes ételekre, italokra adott reakciót úgy figyelhetjük meg magunkon a legkönnyebben, hogy a tesztelni kívánt élelmiszertípust (pl., tejtermék, tojás) 2 kétig teljesen kiiktatjuk az étrendünkből, majd újra elkezdjük fogyasztani és ismét 2 hétig figyeljük, hogy erősödtek-e a tünetek (nem minden étel vált ki azonnali reakciót). Egyszerre mindig csak egy típust teszteljünk, hogy könyebben tudjuk beazonosítani a kerülendő, vagy kisebb mennyiségben fogyasztandó alapanyagot.
Hogyan készíthetsz finom tojásmentes piskótát, vagy nokedlit? Könnyedén!
Válogass tejtermék, tojás- és húsmentes, vegán recepjeinkből!
Ízelítőül néhány finomság:
"Tojásos" nokedli (tojás- és szójamentes)
Piskóta (tej- és tojásmentes)
Szilvásgombóc (tej- és tojásmentes)
Fánk (tej- és tojásmentes)
Lángos (tej- és tojásmentes)
Forrás: Allergiaközpont, Webbeteg, Wikipédia, Receptműves