Legnagyobb szervünk: a bőr

Írta Memi péntek, március 21, 2014 Nincs hozzászólás
A bőr a szervezetünk első védelmi vonala, egyben a legnagyobb méretű szervük. A szervezet külső védőburkát alkotja, legfontosabb funkciója a szervezet védelme a külső fizikai behatásoktól és a kórokozóktól, ezenkívül az érzékelés és a kiválasztás egyik szerve.

bőr, szerkezete, felszíne, faggyú, ph,
A bőr nemcsak testünk külső burka, hanem célszerű működése révén védi szervezetünket a mechanikai, a fény-, a hő- és a vegyi ártalmaktól, részt vesz a hőszabályozásban és van bizonyos mértékű légző, kiválasztó és felszívó funkciója is. 

A bőr felszínén található vékony zsírréteg (bőrfelszíni lipid) faggyúból, szaruzsírból és verejtékből álló ún. v/o típusú (víz az olajban) emulzió; enyhén savas kémhatású, pH-ja 4-6 között változik. Mivel a kórokozók nagy része alapvetően lúgos közegben él, savas közegben elpusztul.

A bőr és a bőr alatti zsírszövet jó hőszigetelő, így passzívan védi a szervezetet a hőingerektől. Az erek és verejtékmirigyek működése révén azonban a bőr aktív hőszabályozó is.
A párolgás és az izzadás segítségével szabályozza a test hőmérsékletét, segít megszabadulni a toxikus anyagoktól és fenntartani a szervezet belső egyensúlyát, ezért nagyon fontos, hogy jó állapotban legyen. A bőr sejtjeinek gyors újratermelődéséhez elengedhetetlenül szükséges a sejtek megfelelő táplálása, a kapillárisokban is élénk vérkeringés, valamint a jó idegi funkciók.

A bőr egészségének megtartása érdekében a legfontosabb, hogy elegendő folyadékot vegyünk magunkhoz, naponta legalább 2-3 liternyi, jó minőségű ivóvizet (a napi folyadékszükséglet nagymértékben függ az életviteltől és az évszaktól is).

Testünk felszínéről folyamatosan pici bőrlemezkék válnak le, havonta legalább egyszer megújul az egész bőrünk. 

A szépségápolás során részben pótolhatjuk a bőr nedvességtartalmát, de lehetőleg a természetes alapanyagokból készült termékeket válasszuk, emellett pedig a megfelelő táplálkozás szerepe is nagyon fontos. 

Forrás: Wikipedia.org, edenkert.hu, Tárczy Éva gyógyszerész/patikamagazin.hu, Elson M. Haas, M. D.: Skin Enhancement - Manek Márta fordítása/vitalitas.hu