Mit NE egyél, ha ekcémás vagy?

Írta Memi csütörtök, szeptember 06, 2018 Nincs hozzászólás
Az ekcéma (dermatitis) az egyik leggyakrabban felmerülő bőrprobléma.

Akut esetben valamilyen kiváltó okra jelentkezik (fém, vegyszer, mosópor, tisztítószer, tusfürdő, más -akár étel- allergén), mely megszüntetésével a tünetek is elmúlnak. A hosszabb távon fennálló, időszakonként erősödő, illetve visszahúzódó tünetek okának feltárása és kezelése összetett.
Sokféle típusát különböztetik meg (pl. atópiás, szeborreás, mikróbás, statis, asteatoticus), azonban általános jellemzője a kiszáradó, kipirosodó, viszkető bőr hámlással, megvastagodott, repedező réteggel, amely alatt gyulladás, akár vérző sebhely található.

A tünetek megjelenése és mértéke összefügg a külső és a belső környezeti hatásokkal is és jelentősen stresszfüggő, mindemellett mi magunk is tehetünk a tünetek enyhítéséért, akár azzal is amit megeszünk, vagy épp azzal, amit nem eszünk meg.

Figyelendő ételek, italok:

A varázsszó a HISZTAMIN! 
Love2Smile, környezet- és bőrbarát, natúr szappan, kozmetikum, vegán, vegyszermentes, természetes, tiszta, pálmaolajmentes, állatkísérletmentes, kézműves, prémium, magyar termék, száraz, ekcéma, atópiás, dermatitisz, érzékeny bőr, hisztaminmagas hisztamin tartalmú ételek erősítik a kellemetlen tüneteket, ezért türelemmel végig kell tesztelni, hogy mely típusú ételeket kell csökkenteni, vagy elhagyni.
Az ételek, vagy ételcsoportok tesztelése: minimum két hétig teljesen elhagyni, majd újra fogyasztani és figyelni a bőr reakcióját (viszketés, bőrpír). Mindig csak 1 típust egyszerre, hogy biztosan tudjuk, melyikre erősödik. Mindegyikünk eltérő mértékben reagál, de, ha pontosan tudjuk, hogy mire érdemes figyelni, akkor könnyebben felismerjük a szervezetünk működését. 
Nálunk tiltólistás pl. a tojás, szója, tejtermékek, nyers hagyma, halkonzerv, de a paradicsomot, vagy a savanyú káposztát ritkán fogyasztva jól tolerálja, pedig magas a hisztamin tartalmuk, éppen ezért tényleg tessék végig tesztelni a listát!

Love2Smile, környezet- és bőrbarát, natúr szappan, kozmetikum, vegán, vegyszermentes, természetes, tiszta, pálmaolajmentes, állatkísérletmentes, kézműves, prémium, magyar termék, érzékeny bőr, száraz, ekcéma, atópiás dermatitisz, hisztaminSemmi ok a kétségbe esésre, hiszen mindenféle mentes receptet is találsz a Receptműves oldalon és ahogyan elkezdesz ezekre az összetevőkre figyelni, annál gyakorlottabb leszel és záporoznak majd a saját ötletek.

Amióta nálunk kiderült végre az ok, azóta készítjük a világ legfinomabb tojásmentes piskótáját, ami minden tortaalaphoz is kiváló, vagy a fenséges kalácsok és kekszek tucatjait, de a lecsó is mennyei akár paradicsom nélkül is, ha helyettesítjük cukkinivel és egy kis citromlével, sőt még a tojáskrém ízéről sem kell lemondani.

Ne feledkezzünk el a vízfogyasztás sem, ami nem csak a bőrünk szárazságát és a ráncainkat enyhíti, de segít a méregtelenítésben is.

Ajánljuk még - Kapcsolódó cikkek:

Kitartás, kalandra és sok-sok zseniális új ízre, receptre fel!

Ekcéma esetén az alábbi termékeinket ajánljuk a mindennapi tisztálkodáshoz:
Szappanok (tusfürdő és sampon helyett is)